Την εκτίμηση ότι η Κύπρος μπορεί να εξέλθει του μνημονίου πριν από το 2016, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, καθώς υπάρχουν προκλήσεις τόσο για την οικονομία όσο και για τον τραπεζικό τομέα.
Σε ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο προς τιμή του ιδίου του κ. Ντράγκι όσο και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε ότι διάφορες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Κύπρος, περνούν ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής και τόνισε ότι «είμαστε μαζί και υπήρξε σημαντική αλληλεγγύη».
Αλλά η Κύπρος έπρεπε επίσης να παίξει το δικό της ρόλο και ξέρουμε ότι ο κυπριακός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες, είπε μέσω διερμηνέα ο κ. Ντράγκι, για να προσθέσει πως «είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι υπάρχουν σημάδια σταθερότητας και ανάκαμψης στον ορίζοντα».
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα απ` ότι είχαμε προβλέψει πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα έχει οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση στην ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι πληρωμές έχουν σταθεροποιηθεί και έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίου που είχαν επιβληθεί το Μάρτιο του 2013.
Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τροχιά εξόδου από το μνημόνιο πριν από το 2016 που ήταν η προθεσμία, σημείωσε.
«Όλα αυτά τα επιτεύγματα είναι εντυπωσιακά και πρέπει να έχουν το σεβασμό της υπόλοιπης Ευρώπης», τόνισε.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε όμως ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, λέγοντας πως η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.
Χρειάζονται, είπε, πρόσθετα βήματα για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε σε σημάδια βελτίωσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, με τα τελευταία στοιχεία, όπως είπε, να καταγράφουν ήπια ανάπτυξη, αλλά η ανεργία είναι ακόμη ψηλή.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθοδική πορεία του πληθωρισμού.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αρχίσει αυτό το μήνα και θα κρατήσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 και θα συνεχίσει μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει επαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, είπε.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να φέρει την εμπιστοσύνη στη νομισματική ένωση.
Οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα επέτρεψαν σε μερικούς ανθρώπους να αμφισβητήσουν το σύστημα μας, είπε, τονίζοντας ότι το υψηλό επίπεδο ανεργίας σε ορισμένες χώρες αποτελεί εύφορο έδαφος για την άνοδο λαϊκών κινημάτων, που λένε ότι προσφέρουν εύκολες λύσεις εκτός του ευρώ ή έξω από την ΕΕ.
Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, συνέχισε, είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα κράτη-μέλη και οι θεσμοί της ΕΕ να επαναβεβαιώσουν τη σθεναρή τους δέσμευση στο ευρώ και να δυναμώσουν τη βούλησή τους να ενισχύσουν την ευρωζώνη.
Αλλά για να ξεπεράσουμε τις αμφιβολίες για την ευρωζώνη, υπέδειξε, πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πρέπει να δείξουμε ότι το ευρώ μπορεί να φέρει ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τους πολίτες από οικονομικά σοκ.
Βραχυπρόθεσμα, εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε για μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, συνετή χρηματοπιστωτική πολιτική, «αλλά για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πρέπει να μοιραστούμε την κυριαρχία σε οικονομικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο».
Πιστεύω, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Ντράγκι, ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από το σύστημα κανόνων και να μοιραστούμε περισσότερο την κυριαρχία σε οικονομικό τομέα σε ό,τι αφορά τους θεσμούς, όπως ανέφερε σύμφωνα με το διερμηνέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις