ΔΙΕΘΝΗ

Νέα επίθεση με ρουκέτες σε βάση με αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ

Νέα επίθεση με ρουκέτες σε βάση με αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ

Εμπόλεμη (ξανά) είναι ουσιαστικά πλέον η περιοχή του Ιράκ καθώς το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου, σημειώθηκε νέα επίθεση με ρουκέτες, αυτή τη φορά στην αμερικανική βάση Taji.

Είναι η δεύτερη παρόμοια επίθεση που γίνεται σε διάστημα λίγων μόλις ημερών.

Τοπικά μέσα και χρήστες των social media κάνουν λόγο για περισσότερους από πέντε πυραύλους που έπληξαν τη βάση.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί δίνουν πληροφορίες για την καταστροφή της στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ από ιρανικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα. Οι εικόνες μαρτυρούν την καταστροφική δύναμη αλλά και την ακρίβεια των ιρανικών πυραύλων. Οι Αμερικανοί σώθηκαν τελικά επειδή απομακρύνθηκαν εγκαίρως χάρη σε πληροφορίες τρίτων χωρών και σε καταφύγια του Σαντάμ Χουσέιν.

Τους Αμερικανούς στρατιώτες έσωσαν δύο πράγματα, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zuericher Zeitung (NZZ): oι έγκαιρες προειδοποιήσεις και η ύπαρξη μεγάλων καταφυγίων. Υπάρχουν συγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πληροφορήθηκαν την επικείμενη επίθεση του Ιράν. Ο αμερικανικός στρατός το αποδίδει στην επιτυχημένη αναγνώριση των πυραύλων χάρη σε ηλεκτρονικά μέσα όπως είναι τα ραντάρ και οι αισθητήρες. Αντίθετα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ιρακινές πηγές το αποδίδουν στο γεγονός ότι μια αραβική και μια ευρωπαϊκή χώρα προειδοποίησαν σχετικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την πρώτη προειδοποίηση, οκτώ ώρες πριν από την επίθεση των Ιρανών, ένα μέρος του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημεία, όπως και τα αεροσκάφη. Γύρω στα μεσάνυχτα κανένα αεροπλάνο και κανένα ελικόπτερο δεν πετούσε, ενώ μια έως μιάμιση ώρα πριν από την πρώτη επίθεση δόθηκε εντολή στους στρατιώτες να αναζητήσουν προστασία στα καταφύγια της βάσης, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν. Τα συγκεκριμένα καταφύγια είχαν κατασκευαστεί από γιουγκοσλαβική κατασκευαστική εταιρεία κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν τη δεκαετία του 1980 και τα οποία σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, αποδείχτηκαν σωτήρια, αφού οι τοίχοι τους δεν κατέρρευσαν από την πίεση των εκρήξεων.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top