Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο στη Γενεύη πριν από τη διευρυμένη διάσκεψη
Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας 17 Μαρτίου στη Γενεύη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, συγκριτικά με αυτούς που είχαν φυσιολογική διάρκεια ύπνου (7-9 ώρες κάθε βράδυ), οι εθελοντές με μειωμένη διάρκεια ύπνου, εμφάνιζαν περισσότερες διαταραχές της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.
Φάνηκε ακόμη ότι οι ασθενείς με τη χαμηλότερη διάρκεια ύπνου, είχαν χειρότερα σκορ σε διάφορους δείκτες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη λευκή ουσία.
Εξετάζοντας 40 δομές του εγκεφάλου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι περιοχές που είχαν επηρεαστεί περισσότερο από την έλλειψη ύπνου ήταν το αριστερό και δεξί εγκεφαλικό στέλεχος.
Οι επιστήμονες έκαναν δύο διαφορετικές αναλύσεις στις οποίες λήφθηκαν υπόψιν διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου και το ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου. Και οι δύο μελέτες κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Η παρούσα μελέτη ξεκίνησε λίγο μετά την απόφαση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας να εντάξει τη διάρκεια του ύπνου στους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Πλέον οι παράγοντες είναι οκτώ, ενώ οι άλλοι επτά είναι η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η γλυκόζη αίματος, το ιστορικό καπνίσματος, η άσκηση, η διατροφή και ο δείκτης μάζας σώματος.
Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες: Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν 28.899 εθελοντές με φυσιολογική διάρκεια ύπνου (μέση ηλικία 55, 46,7% άνδρες), δηλαδή 7-9 ώρες , ενώ στη δεύτερη συμμετείχαν 10.860 εθελοντές με διάρκεια ύπνου εκτός των παραπάνω ορίων (μέση ηλικία 55,3, 47,6% άνδρες).
Και στις δύο ομάδες, η πλειοψηφία των εθελοντών ήταν μη καπνιστές και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 26-27. Τα ποσοστά των εθελοντών με υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή έμφραγμα του μυοκαρδίου ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.
«Είναι σημαντικό να σταθούμε σε δύο σημεία. Πρώτον, τα αποτελέσματά μας θα πρέπει επιβεβαιωθούν σε ένα καλύτερο πληθυσμό με μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Δεύτερον, θα πρέπει να κάνουμε και νέες μελέτες προκειμένου να εξετάσουμε αν η αλλαγή των συνηθειών του ύπνου στη μέση ηλικία μπορεί να προστατεύσει από διάφορες παθήσεις του εγκεφάλου αργότερα», καταλήγει η μελέτη.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
Απόδραση κρατούμενου: Σε διαθεσιμότητα δύο Αστυνομικοί - Παραμένει άφαντος
Έρχεται Κύπρο ο Τσίπρας - Θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα
Πάει σε εκλογικό συνέδριο τον Ιούνιο το ΔΗΚΟ - Επαναδιεκδικεί την Προεδρία ο Νικόλας Παπαδόπουλος
Ιερά Σύνοδος: Και επίσημα καθορίζει το Τριπρόσωπο την Πέμπτη - Εξετάζει τις ενστάσεις
Σκυτάλη στη γενιά των 40 στον ΔΗΣΥ - Ολικό «λίφτινγκ» στην ανώτατη ηγεσία
Νέα αναβολή στη δίκη για την υπόθεση Al Jazeera - Μεταφέρθηκε στις 8 του Μάρτη η νέα ακρόαση
Καθαρά Δευτέρα: Πόσα θα κοστίσει φέτος το τραπέζι - Τι αγοράζουν συνήθως οι Κύπριοι
Τελευταία συνεδρίαση Υπ. Συμβουλίου – «Πράσινο φως» για παράταση του μέτρου επιδότησης ρεύματος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις