Η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για προσέγγιση με καλή θέληση, ωστόσο αυτή η καλή θέληση εμπεριέχει τον σεβασμό στην νέα της πολιτική που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, μετά τις συναντήσεις του σήμερα με τους Ύπατους Αρμοστές του Καναδά και της Βρετανίας.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε η πιθανότητα κινητικότητας στο Κυπριακό μετά την εκλογή του «νέου ε/κ ηγέτη», εννοώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος – κατά τον κ. Τατάρ - «στην πραγματικότητα δεν λέει κάτι διαφορετικό» εξού και πρόσθεσε: «δεν βλέπω νέο ορίζοντα».
«Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι γίνεται μια αναζήτηση κατά πόσο ‘μπορεί να υπάρξει μια κινητικότητα στο Κυπριακό’ μετά την εκλογή του νέου Ελληνοκύπριου ηγέτη και τις εκλογές στην Τουρκία. Γίνεται ανταλλαγή απόψεων συνεχώς για μια διαμεσολάβηση, τι μπορεί να γίνει, πώς μπορεί να υπάρξει μια εξέλιξη στο Κυπριακό. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ακολουθούμε μια νέα πολιτική. Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει την πλήρη υποστήριξη αυτής της πολιτικής» είπε ο κ. Τατάρ.
Στην προηγούμενη διαδικασία διαπραγματεύσεων, συνέχισε, η τ/κ πλευρά έδειξε καλή θέληση αλλά η ε/κ πλευρά «έπαιζε παιχνίδια και ανέτρεπε το τραπέζι των συνομιλιών». «Όταν βλέπεις τις δηλώσεις του νέου ε/κ ηγέτη, στην πραγματικότητα δεν λέει κάτι διαφορετικό. Μιλάει για την ενοποίηση του νησιού, την ένταξη ολόκληρου του νησιού στην ΕΕ, τον τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας και την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από το νησί… Οπότε όταν τα αξιολογήσουμε όλα αυτά, δεν βλέπω νέο ορίζοντα».
Η ε/κ ηγεσία, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, προσπαθεί να εντάξει την ΕΕ μέσα στην διαδικασία και ο νέος ε/κ ηγέτης - όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη - συνεχίζει τις επαφές του στις Βρυξέλλες, όπου είδε Ευρωπαίους ηγέτες και είχε μια σύντομη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά το γεύμα. «Λένε ότι έγινε μια σύντομη συνάντηση (με τον ΓΓ). Δηλαδή, υπήρξε μια συνάντηση» είπε.
Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, θα επιμείνει ότι για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς των Τ/κ και εάν υπάρξει ένα επίσημο τραπέζι συνομιλιών εκεί θέση έχουν οι δύο πλευρές, οι εγγυήτριες δυνάμεις: Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία και οι καλές υπηρεσίες (του ΟΗΕ) στο πλαίσιο των ΗΕ, όπως ανέφερε. «Η ΕΕ σ’ ένα τέτοιο τραπέζι δεν έχει θέση, γιατί έχει πάρει το μέρος κάποιων. Στην ΕΕ υπάρχει και η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά ως Κυπριακή Δημοκρατία» πρόσθεσε.
Εντάσσοντας η ε/κ πλευρά την ΕΕ στις συνομιλίες, συνέχισε, αυτό είναι εις βάρος των Τ/κ, τους θέτει ομήρους εκμηδενίζει την κυριαρχία και την καλή τους θέληση και είναι μια πολιτική που μακροπρόθεσμα θέλει να τους εντάξει σε μια ενωμένη Κύπρο και να τους εξαφανίσει, ισχυρίστηκε για να προσθέσει «αυτό το βλέπω ξεκάθαρα».
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία αλλαγή στην στάση της τ/κ πλευράς, δήλωσε ο κ. Τατάρ. Με την εκλογή του νέου Ε/κ ηγέτη, κατά την έκφρασή του, αυτά που λέει (ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) δεσμεύουν τον ίδιο. «Φυσικά, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε κάθε είδους καλοπροαίρετη προσέγγιση και να το συζητήσουμε, αλλά αυτή η καλοπροαίρετη προσέγγιση περνά μέσα στο τον σεβασμό της πολιτικής βούλησης και των δικαιωμάτων των Τ/κ. Τί σημαίνει αυτό; Κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς κι ανάλογα νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης... Αυτά συνεχίζουμε να τα λέμε στους συνομιλητές μας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δελφίνοι μετρούν δυνάμεις στον ΔΗΣΥ- Το σκέφτεται και ο Φουρλάς
«Πετσοκόβει» το κρέας ενόψει Πάσχα – Αύξηση στις τιμές μέχρι και 30%
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις