Eάν πας στο σούπερ μάρκετ και αγοράσεις ένα μπουκάλι νερό του 1,5 λίτρου θα το πληρώσεις από 0,24 έως και 0,35 ευρώ και εννοείται πως εάν το παραγγείλεις στο εστιατόριο ή την ταβέρνα, θα το πληρώσεις ακριβότερα. Πουθενά όμως δεν θα σου ζητήσουν 5 ευρώ για το ένα λίτρο (!), όσο κοστίζει δηλαδή αυτή τη στιγμή σε κάποια μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια της Μυκόνου, ενδεικτικό της ακρίβειας που εξακολουθεί να μαστίζει το νησί των ανέμων.
Στη Χώρα της Μυκόνου υπάρχουν καταστήματα που χρεώνουν 5 ή 6 ευρώ το μπουκάλι νερό που θα σου φέρουν, όταν ολόκληρη η εξάδα μπουκαλιών του 1,5 λίτρου στα σούπερ μάρκετ του νησιού κοστίζουν 1,9 ευρώ. «Παλαιότερα ήταν ο κανόνας να χρεώνουν τόσο το μπουκάλι τα μαγαζιά» μας λέει ο Λευτέρης Πατσατζόγλου που εργάζεται ως εποχικός υπάλληλος σε φούρνο του νησιού. «Έως και τρία χρόνια πριν, τόσο το έβρισκες παντού. Σήμερα, οι περισσότεροι έχουν ρίξει την τιμή του λίγο, το έχουν πάει στα 3 ευρώ, καθώς η παλαιότερη τιμολόγηση που είχαν, ήταν καθαρά κερδοσκοπική. Εμείς πουλάγαμε και πουλάμε το μικρό μπουκαλάκι νερό του μισού λίτρου προς 0,5 ευρώ, καθώς υπάρχει διατίμηση, έως τόσο δηλαδή θα πρέπει να το πουλάμε. Όταν το αντιλήφθηκαν οι τουρίστες, έρχονταν το πρωί και σχημάτιζαν ουρές προκειμένου να αγοράσουν δεκάδες μπουκαλάκια ο καθένας. Δεν προλαβαίναμε να γεμίσουμε το ψυγείο».
Ουρές έκαναν οι τουρίστες της Μυκόνου για να αγοράσουν εμφιαλωμένα μπουκάλια νερό όταν κατάλαβαν ότι η τιμή είναι χαμηλότερη στα σούπερ μάρκετ απ’ ότι στα καταστήματα εστίασης
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νερό της Μυκόνου, που τρέχει από τις βρύσες, είναι ακατάλληλο για κατανάλωση και χρησιμοποιείται μόνο για να κάνει κάποιος μπάνιο, να ποτίσει ή να πλύνει τα πιάτα. «Ούτε για να γεμίσουμε την κατσαρόλα ώστε να βράσουμε φακές ή αρακά δεν το χρησιμοποιούμε», μας τονίζουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι του νησιού.
Οι καταστηματάρχες εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός, επιχειρώντας να βγάλουν χρήματα ακόμη και από το μπουκάλι του νερού. Όταν τους λες πως «δεν θέλω εμφιαλωμένο νερό αλλά βρύσης σε κανάτα», σου απαντούν πως το νερό της περιοχής είναι ακατάλληλο για να το πιεις και σου φέρνουν «αναγκαστικά» μπουκάλι. Αποκρύπτουν ωστόσο το γεγονός ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, εάν το νερό μιας περιοχής είναι ακατάλληλο, ο επιχειρηματίας οφείλει να σου φέρει κανάτα με νερό κατάλληλο προς κατανάλωση (άρα εμφιαλωμένο), χωρίς να στο χρεώσει όμως. Πρόκειται για διάταξη που οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουν και εννοείται πως οι ξένοι που επισκέπτονται το νησί των Ανέμων δεν έχουν ακούσει καν γι’ αυτή.
Πηγή: newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κυβέρνηση λεπτών ισορροπιών, ζητείται γεφυροποιός ειδικών αποστολών
Θανατηφόρο Λάρνακα: Χειροπέδες στον 66χρονο οδηγό - Στην εντατική η 51χρονη
Πορτοκαλί προειδοποίηση: Θα αγγίξει τους 43 βαθμούς η θερμοκρασία
Πυρκαγιά Διερώνα: Βοήθησε η άπνοια - «Αν είχαμε τους ανέμους θα είχαμε φωτιά του μεγέθους Αρακαπά»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις