ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Οργισμένοι οι Βρετανοί με ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές - 'Επαινοι για εθελοντές, στρατό και ντόπιους

Ρόδος: Οργισμένοι οι Βρετανοί με ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές - 'Επαινοι για εθελοντές, στρατό και ντόπιους

Οι Βρετανοί τουρίστες στη Ρόδο και την Κέρκυρα προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς τρομακτικές πυρκαγιές σαρώνουν τα ελληνικά νησιά, προκαλώντας τη μεγαλύτερη εκκένωση από καταστροφές που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Ολόκληρες οικογένειες αναγκάστηκαν να κουλουριαστούν στα πατώματα του Διεθνούς Αεροδρομίου της Ρόδου και σε αθλητικές αίθουσες για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καθώς περιμένουν να τους μεταφέρουν στα σπίτια τους. Με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 45 βαθμούς Κελσίου η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Χιλιάδες τουρίστες περιμένουν ατελείωτες ώρες στο αεροδρόμιο αφού αναγκάστηκαν να φύγουν άρον άρον από τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που είχαν κλείσει για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ενώ οι πρώτοι ανακουφισμένοι Βρετανοί απεικονίστηκαν να φτάνουν στο Gatwick του Λονδίνου από τη Ρόδο το απόγευμα της Κυριακής, οι παραθεριστές που έχουν κολλήσει στο νησί δεν κρύβουν την οργή τους για ταξιδιωτικά γραφεία αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες που δεν τους βρίσκουν εισιτήρια για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Όπως λένε ο ελληνικός στρατός βοήθησε χιλιάδες ντόπιους και παραθεριστές, κυρίως Βρετανούς, βρίσκοντας τους χώρους για να κοιμηθούν σε σχολεία, γήπεδα και κέντρα αναψυχής.

Μια οικογένεια αναγκάστηκε να κοιμηθεί σε ένα στάδιο μόνο με τα μαγιό της, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις αποσκευές της στο ξενοδοχείο της Ρόδου.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε ήταν πολύ αγχωτικό. Έκανε ζέστη, ήμασταν κουρασμένοι, χωρίς ρούχα, φορώντας ακόμα μόνο μαγιό και σορτς», είπε μια Βρετανή τουρίστρια.

Σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου Βρετανοί τουρίστες επαινούν τους ντόπιους για τη φιλοξενία τους αλλά και τους εθελοντές που από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό τους.

«Βρετανοί τουρίστες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το πόσο ομαλά εξελίχθηκαν όλα κατά την επιχείρηση εκκένωσης και εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τους Έλληνες. Μπράβο σε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια», γράφει κάποιος στο Twitter.

«Εκατοντάδες παραθεριστές που τρέχουν να σωθούν από την πυρκαγιά αποκαλύπτουν ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τις ταξιδιωτικές εταιρείες», γράφει η βρετανική Telegraph.

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε τρία μέτωπα - Συγκλονιστικές εικόνες από τα καμένα στο νησί
Επτά ημέρες μετά από εκείνη την αποφράδα ώρα που ξέσπασε η πρώτη εστία πυρκαγιάς, η Ρόδος συνεχίζει να φλέγεται. Τα μέτωπα έχουν εξαπλωθεί στο ανατολικό τμήμα του νησιού, εντείνοντας την εικόνα του χάους στο οποίο το κύλισαν τα πύρινα μέτωπα. Στα ανατολικά, εκεί όπου πλέον δεν έχει μείνει τίποτα να καεί, οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές.


Ενώ χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες -όσοι δεν συνωστίζονται στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» περιμένοντας μια πτήση που θα τους μεταφέρει στα σπίτια τους- αναζητούν αγωνιωδώς ένα κατάλυμα για να περάσουν τη μέρα και τη νύχτα τους, στα καμμένα, επικρατεί εκκωφαντική σιωπή. Το μαύρο έχει σκεπάσει τα πάντα. Στις άκρες των δρόμων κείτονται νεκρά ελάφια. Στους οικισμούς από τους οποίους πέρασαν οι φλόγες, οι καταστροφές είναι ανείπωτες. Οικόσιτα ζώα, σπίτια, αυτοκίνητα, έχουν απανθρακωθεί. Οι εικόνες από τα οδοιπορικά που κάνουν κάτοικοι, είναι συγκλονιστικές.

Στην παλιά πόλη της Ρόδου, στρατιωτικό άγημα πραγματοποιεί την υποστολή της σημαίας.

Συγκινημένοι, ντόπιοι και τουρίστες, τους επευφημούν. Αυτές τις δύσκολες ώρες, όλοι έχουν γίνει μια γροθιά. Ξενοδοχεία ανοίγουν τις πύλες τους και υποδέχονται τουρίστες των οποίων τα ξενοδοχεία έκλεισαν λόγω των πυρκαγιών και πυρόπληκτους. Με στρώματα στα πατώματα των συνεδριακών κέντρων και των εστιατορίων, στριμώχνονται όσοι γίνεται, με το προσωπικό να υπερβάλλει εαυτούς για να τους εξυπηρετήσει. Εκατοντάδες πολίτες ανοίγουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν όσους συμπολίτες τους μπορούν.

Λόγω της πυρκαγιάς, η δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ξηρά και 3.000 δια θαλάσσης στο νησί, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι ήταν «η μεγαλύτερη εκκένωση από μια πυρκαγιά στη χώρα». 

Στο αεροδρόμιο του νησιού, χιλιάδες παραθεριστές έχουν κατασκηνώσει περιμένοντας πτήση για να αναχωρήσουν από το νησί. Σήμερα τα ξημερώματα, έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το τελευταίο αεροπλάνο που μετέφερε τουρίστες από τη Ρόδο. Αρκετές πτήσεις από τη Ρόδο με τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν νωρίτερα από ότι είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους, αναμένονται και σήμερα.

Τα ξένα δίκτυα μεταδίδουν συγκλονιστικές εικόνες. Το Reuters δημοσιοποίησε μία δορυφορική εικόνα του νησιού από την εταιρία Maxar Technologies.

Το BBC επικεντρώνει στα όσα περνούν οι Βρετανοί τουρίστες που βρίσκονται στη Ρόδο. Η Λέσλι Γιανγκ, η οποία έφτασε για διακοπές στη Λίνδο από το Σάββατο, μαζί με τρία παιδιά και τρεις ακόμα ενήλικες, περιγράφει στο βρετανικό δίκτυο ότι η ομάδα των τουριστών δεν μπόρεσε καν να φτάσει στο ξενοδοχείο όπου είχαν κράτηση, επειδή έχει εκκενωθεί. Τους μετέφεραν σε συνεργαζόμενο ξενοδοχείο, όπου κοιμούνται στο πάτωμα αίθουσας συνεδρίων. «Πραγματικά έχουν προσπαθήσει να κάνουν το καλύτερο», λέει, «αλλά δεν έχουμε ιδέα πόσο καιρό θα είμαστε σε αυτή την κατάσταση». Ο Τζον Μίλερ ο οποίος παραθέριζε στο Κιοτάρι περιγράφει την κατάσταση με τη λέξη «φρενοκομείο». Μιλά για συνεχείς διακοπές ρεύματος, αποκλεισμένους δρόμους από τον στρατό, ανθρώπους να κοιμούνται σε σχολεία, σε χαρτόκουτα.

Μέσα από αυτή την καταστροφή, βγαίνει και κάτι καλό. Οι τουρίστες που έζησαν τη φρίκη της πύρινης λαίλαπας, είτε σχολιάζοντας και συζητώντας στα κοινωνικά δίκτυα αυτά που βίωσαν, είτε μιλώντας στα Μέσα Ενημέρωσης των πατρίδων τους, μιλούν συγκινημένοι για τις προσπάθειες των ντόπιων και των Αρχών, όχι μόνο να προστατεύσουν τις ζωές τους, αλλά και να τους περιποιηθούν, όσο είναι δυνατό, μέσα σε αυτή τη φρίκη. Ενώ τα ξένα ΜΜΕ περιγράφουν την μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, Βρετανός τουρίστας λέει στο Sky News ότι «η απόδραση από τις πυρκαγιές στη Ρόδο ήταν σαν "το τέλος του κόσμου"».

Το δικό τους «ευχαριστώ» προς κατοίκους της Ρόδου που επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές, στέλνουν αυτές τις ώρες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουρίστες που βρίσκονται στο νησί. Οι τουρίστες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους απλούς ανθρώπους που παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουν, προσφέρουν όποια βοήθεια μπορούν τιμώντας την έννοια της ελληνικής φιλοξενίας.

«Οι ντόπιοι είχαν έτοιμο φαγητό, νερό και υπνόσακους» περιγράφει σε ανάρτησή του, τη φροντίδα που δέχθηκε από τους ντόπιους, ένας τουρίστας που αναγκάστηκε μαζί με δεκάδες άλλους να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο του όταν η πύρινη λαίλαπα πλησίαζε απειλητικά. «Ο ελληνικός λαός και οι εθελοντές φέρθηκαν θαυμάσια και μάλιστα ενώ βιώνουν τέτοια τραγωδία για τη χώρα τους» αναφέρει άλλος τουρίστας στο Τwitter περιγράφοντας τη συγκινητική συμπεριφορά των ντόπιων.

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα
Ο εφιάλτης όμως στο Νησί των Ιπποτών δεν έχει τελειώσει. Τώρα, το μέτωπο έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη. Τουλάχιστον δεν απειλούνται οι οικισμοί. Περισσότεροι από 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων επιχειρούσαν όλη τη νύχτα στα διάσπαρτα μέτωπα της φωτιάς επικουρούμενοι από δεκάδες εθελοντές. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και το δύσβατο στα δάση, δυσκολεύουν την κατάσταση.

Από νωρίς το πρωί, επικουρούμενες από τα εναέρια μέσα, επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν την πυρκαγιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη σε τρία μέτωπα. Όμως, στην περιοχή Ασκληπιειού -Κιοτταρίου, όπως και στους Απόλλωνες, καθώς και στην περιοχή των Λαέρμων η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, με το μέτωπο να έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ειδικά μεταξύ των οικισμών των Λαέρμων και του Ασκληπιείου.

Με τις καταγγελίες των ντόπιων -ορισμένες συνοδευόμενες και από οπτικοακουστικό υλικό- που μιλούν για εμπρησμό -συμπέρασμα με το οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν και οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής- την επόμενη μέρα θα πρέπει να ερευνηθούν πολλά. Όταν όμως σβήσει και η τελευταία φλόγα στο νησί, όπου υπάρχουν εφιαλτικές εκτιμήσεις ότι ενδέχεται κάτι τέτοιο να μη συμβεί ακόμα και αυτή την εβδομάδα...

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top