ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μία 14χρονη ανάμεσα στους νεκρούς από το ρωσικό χτύπημα σε παιδική χαρά - Δείτε βίντεο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μία 14χρονη ανάμεσα στους νεκρούς από το ρωσικό χτύπημα σε παιδική χαρά - Δείτε βίντεο

Ένα 14χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του μετά από ρωσικό πλήγμα στην ανατολική ουκρανική πόλη Χάρκοβο σε παιδική χαρά. Όπως δημοσιεύει το BBC, τουλάχιστον πέντε άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν οι επιθέσεις έπληξαν και μια κατοικημένη πολυκατοικία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Στιγμιότυπα από το σημείο δείχνουν φλόγες και πυκνό μαύρο καπνό να αναδύονται από το επάνω μέρος του κτιρίου, ενώ πυροσβέστες βοήθησαν ανθρώπους να διαφύγουν με ασφάλεια.

 

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανανέωσε τις εκκλήσεις του προς τους διεθνείς συμμάχους της Ουκρανίας να της επιτρέψουν να πλήξει στόχους εντός Ρωσίας, προκειμένου να αποτραπούν τέτοιες επιθέσεις. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν ο Ζελένσκι απομακρύνει τον επικεφαλής της αεροπορίας του, Αντιστράτηγο Μικολά Ολεστούκ.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και έχει αποτελέσει συχνό στόχο επιθέσεων από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

 

 

Ο Περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ δήλωσε μέσω Telegram ότι τουλάχιστον 59 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 20 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και ορισμένοι χρειάζονται ακρωτηριασμό. Εννέα παιδιά επίσης τραυματίστηκαν στις επιθέσεις.

Περαιτέρω φωτογραφίες έδειξαν μέρος του εξωτερικού τοίχου του κτιρίου να έχει καταρρεύσει, ενώ πολλά αυτοκίνητα έξω από αυτό τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο Σινεγκούμποφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν από την περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα. «Ας το πούμε ξεκάθαρα: υπήρχαν συστήματα καθοδήγησης στους πυραύλους. Βγάζουμε ένα συμπέρασμα», είπε.

 

 

«Οι δρόμοι αυτοί είναι αποκλειστικά πάρκα με μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών. Αυτή είναι μια κατοικημένη περιοχή. Πρόκειται, ξανά, για μαζική τρομοκρατία κατά του άμαχου πληθυσμού μας». Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία στόχευσε «απλούς» ανθρώπους και ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν η Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να καταστρέψει ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη στις βάσεις τους. «Αυτή είναι μια απολύτως νόμιμη ανάγκη. Δεν υπάρχει λογική αιτία να περιορίζεται η άμυνα της Ουκρανίας», τόνισε.

 

 

 

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν σε κάποιο βαθμό αποτρέψει τη χρήση των όπλων τους για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, φοβούμενοι κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιτρέψει τη χρήση πολλών από τα εξοπλιστικά του συστήματα για να πλήξει η Ουκρανία τη Ρωσία, αλλά εξαιρεί τα μακράς εμβέλειας πυραυλικά συστήματα Storm Shadow. Τον Μάιο, οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, αλλά μόνο κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου και μόνο για να ανταποκριθούν σε ρωσικές επιθέσεις ή προετοιμασίες για επιθέσεις.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται την άδεια για επιθέσεις βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος. «Χρειαζόμαστε δυνατότητες μακράς εμβέλειας και πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών για την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αυτά είναι μέτρα που σώζουν ζωές», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Σε ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατονομάζει την νεκρή ως Σοφία. Όπως λέει, «οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται στο Χάρκοβο στα σημεία που επλήγησαν από τις ρωσικές βόμβες. Με τραγικό τρόπο, υπάρχουν νεκροί, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού - ενός κοριτσιού ονόματι Σοφία, που θα γινόταν 15 ετών αυτό το φθινόπωρο».

 

 

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας: «Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και στους οικείους της. Πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί. Παρέχεται βοήθεια σε όλους τους πληγέντες και οι διασώστες κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης και σε όλους όσοι υποστηρίζουν το Χάρκοβο και τους κατοίκους του».

 

 

Παράλληλα επιτίθεται στην Ρωσία λέγοντας: «Αυτά τα φρικτά, άνανδρα ρωσικά πλήγματα είχαν ως στόχο συνηθισμένα σπίτια και ένα πάρκο της πόλης. Η Ρωσία θα λογοδοτήσει για όλες τις κακές πράξεις της. Αλλά ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι η πιο αποτελεσματική τακτική είναι να αποτρέψουμε το κακό από το να δράσει εξ αρχής. Χρειαζόμαστε αποφάσεις - αποφάσεις που μπορούν να λάβουν οι εταίροι μας, αποφάσεις από τις χώρες που έχουν τη δύναμη να διασφαλίσουν ότι έχουμε τη δυνατότητα να καταστρέψουμε τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη στις βάσεις τους, όπου η εξάλειψη αυτών των τρομοκρατών και των αεροσκαφών τους θα είναι πιο αποτελεσματική».

Αντιδρώντας στις επιθέσεις της Παρασκευής, η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρίνκ, δήλωσε: «Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους του Χάρκοβο, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για αυτά τα εγκλήματα πολέμου».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πηγές ανέφεραν στο BBC ότι η δυτική τεχνολογία και χρηματοδότηση βοηθούν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία χρησιμοποιώντας ουκρανικά drones.

Οι στόχοι περιλάμβαναν αεροπορικές βάσεις, αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, καθώς και κέντρα διοίκησης.

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top