ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Ως κράτος με λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες πρέπει να έχουμε μια αξιόμαχη ΕΦ

ΠτΔ: Ως κράτος με λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες πρέπει να έχουμε μια αξιόμαχη ΕΦ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το απόγευμα τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έφθασε σήμερα.

Κατά την επίσκεψη του στη Σχολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους Κύπριους δόκιμους αξιωματικούς και συνομίλησε μαζί τους.

Απευθυνόμενος στους δόκιμους αξιωματικούς της Σχολής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «επισκέπτομαι την Κρήτη για πολύ λίγες ώρες, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόσκληση που μου απευθύνθηκε για να είμαι απόψε, σε λίγες ώρες, ομιλητής στο πολιτικό μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη.

Το 1964, μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας για διχοτόμηση της Κύπρου από τότε, λήφθηκε απόφαση για σύσταση της Εθνικής Φρουράς για να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί, και ο Θεοδωράκης ανέλαβε με μεγάλη προθυμία να συνθέσει τη μουσική για τον ύμνο του εθνοφρουρού, που γράφτηκε ο 1964. Άρα, μέσα στο πλαίσιο αυτής της ολιγόωρης παραμονής μου στην Κρήτη, δεν μπορούσα παρά να σας επισκεφθώ και βρίσκομαι εδώ για να σας μεταφέρω δύο μηνύματα.

Το πρώτο μήνυμα είναι πόσο περήφανοι είμαστε για όλους εσάς που βρίσκεστε επάξια σε αυτή την ιστορική Σχολή, μια Σχολή στην οποίαν έχουν εκπαιδευτεί δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες Κύπριοι εθνοφρουροί. Και επενδύουμε πολύ ως πολιτεία σε αυτή την εκπαίδευση σας, σε αυτή την τρίμηνη εκπαίδευση σας. Σας περιμένουμε στην Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου, έτσι ώστε να αναλάβετε, υπό την καθοδήγηση των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, πολύ σημαντικά καθήκοντα σε μια πατρίδα που ακόμη βρίσκεται υπό κατοχή. Και όσο η χώρα μας βρίσκεται υπό κατοχή, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι βασική μας υποχρέωση, είναι βασική μας προτεραιότητα. Και έχω την έντονη πεποίθηση ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος περνά πρώτα και πάνω από όλα μέσα από τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Για αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις που λάβαμε ως διακυβέρνηση του τόπου ήταν και το θέμα της αναβάθμισης των συμβασιούχων οπλιτών, εντός θεσμού που ορθά αποφασίστηκε, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο να έχουμε ένα ημιεπαγγελματικό στρατό.

Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάγκη για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος δεν είναι μόνο λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, και ως κράτος μέλος που θέλουμε να έχουμε λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες πρέπει να έχουμε μια αξιόμαχη και ισχυρή Εθνική Φρουρά, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και η Κρήτη, βρίσκονται σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και όπως έχουμε αποδείξει στη πράξη και όχι στα λόγια τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας.

Και για να μπορούμε να διαδραματίσουμε αυτό τον ρόλο χρειάζονται ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Το δεύτερο μήνυμα που θα ήθελα να σας αναφέρω είναι ότι πρέπει να είστε και εσείς ιδιαίτερα περήφανοι που έχετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να εκπαιδευτείτε σε αυτή τη Σχολή από αξιόλογα στελέχη του ελληνικού στρατού, μια Σχολή που είναι ιστορική, μια Σχολή που λειτουργεί από το 1955, μια Σχολή – και θεωρώ πως αυτό τα λέει όλα- από την οποία έχει αποφοιτήσει και ο Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε τις ευθύνες σας, αλλά την ίδια στιγμή και την περηφάνεια που νιώθετε να φοιτάτε σε μια Σχολή από την οποίαν αποφοίτησε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Υπαρχηγός του πιο αγνού αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, ενός αγώνα ο οποίος οδήγησε στη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας που σήμερα είναι ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουμε και είναι αυτό που εσείς μέσα από τη θητεία σας σήμερα, τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, αλλά και εμείς από τη θέση που προσωρινά υπηρετούμε, οφείλουμε να διαφυλάξουμε, οφείλουμε να προασπιστούμε, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο.

Εκ μέρους της Πολιτείας, εκ μέρους του συνόλου του κυπριακού λαού, θα ήθελα ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω και να σας μεταφέρω το μήνυμα ότι είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι βρίσκεστε σήμερα εδώ και τυγχάνετε αυτής της μοναδικής εκπαίδευσης».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο αφιερωμένο στον Γρηγόρη Αυξεντίου.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε για τα Χανιά, όπου θα παραστεί και θα είναι ο κύριος ομιλητής στο πολιτικό μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει στην Κρήτη ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εξελίξεις στην υπόθεση με το σκάφος στον Πρωταρά - Συνελήφθη ο 57χρονος οδηγός

• Τροχαίο με σκυβαλοφόρο: Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες - Υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση ο οδηγός

• Αντιδράσεις στα κατεχόμενα: «Προπαγάνδα» η νέα σειρά του Netflix «Famagusta», ισχυρίζεται το «υπεξ»

• Κάμερες σε σχολεία: Όλα έτοιμα για να πατήσουν record - Πώς θα ξεκινήσει η λειτουργία τους

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: Έκανε έναρξη με Άννα Βίσση – «Είναι η πρώτη φορά σε πρεμιέρα που δεν…» - Δείτε βίντεο



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top