ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Αναμένει βήματα υπέρ ψευδοκράτους και από χώρες του Κόλπου

Ερντογάν: Αναμένει βήματα υπέρ ψευδοκράτους και από χώρες του Κόλπου

Μετά το καθεστώς παρατηρητή που δόθηκε στο ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών η Άγκυρα μπορεί να κάνει παρόμοια βήματα και με τις χώρες του Κόλπου, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι σε επαφή με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για πρώτη φορά για το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συζήτησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποκινούν την Ελλάδα συνεχώς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατά καιρούς «ανεπιθύμητες καταστάσεις».

Επιστρέφοντας από την περιοδεία του σε τρεις χώρες του Κόλπου και την κατεχόμενη Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους εν πτήση ότι την τελευταία ημέρα της επίσκεψής μετέβη στα κατεχόμενα «για να γιορτάσουμε την 20η Ιουλίου, Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας». «Η ειρηνευτική επιχείρηση, που διεξήχθη από τους ηρωικούς στρατιώτες μας και τους Μουτζαχεντίν πριν από 49 χρόνια, έσωσε τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας από τον αφανισμό» ισχυρίστηκε. «Στο διάστημα που μεσολάβησε, η τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - «έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε κάθε τομέα. Σε αυτή τη διαδικασία, ήμασταν πάντα δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Γιορτάσαμε την 49η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης με μεγάλο ενθουσιασμό και το άνοιγμα νέων έργων» είπε.

«Με την ευκαιρία αυτή, εγκαινιάσαμε το νέο κτίριο του τερματικού σταθμού και το νέο διάδρομο του αεροδρομίου» της κατεχόμενης Τύμπου, συνέχισε. «Μοιραστήκαμε τη στάση και τις προτάσεις μας για τη λύση του Κυπριακού με όλο τον κόσμο. Ενώ εργαζόμαστε για την ασφάλεια, την ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού, θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες για το νησί για να επιτευχθεί μια διαρκής και δίκαιη ειρήνη. Είθε ο Κύριός μου να μας ανοίξει το δρόμο και την τύχη μας» είπε.

Σε ερώτηση για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «με τις εργασίες που έχουμε κάνει, η τδβκ έχει πλέον πάρει τη θέση της ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Τώρα καλείται να παραστεί στις συνεδριάσεις του Οργανισμού. Εργαζόμαστε ώστε αυτό να διαδοθεί από τον τουρκικό κόσμο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το λέμε στη Δύση μέσω διμερών συναντήσεων και με άσκηση πιέσεων. Ελπίζουμε ότι μετά τον τουρκικό κόσμο, μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τις χώρες του Κόλπου και επίσης κάνοντας τη Δύση να το νιώσει αυτό. Η βόρεια Κύπρος σήμερα έχει πληθυσμό 300-400 χιλιάδες, που είναι ένα σημαντικό δυναμικό. Χτίζουμε το κτίριο του κοινοβουλίου μας, χτίζουμε το προεδρικό. Και με αυτά η βόρεια Κύπρος έρχεται σε πολύ διαφορετική θέση όσον αφορά τις δυνατότητες. Πρώτα ο Αλλάχ το αεροδρόμιο που εγκαινιάσαμε δεν υπάρχει στο νότο. Έχουμε ένα τέτοιο αεροδρόμιο. Διαθέτει διάδρομο προσγείωσης όπου μπορούν να προσγειωθούν όλα τα είδη αεροσκαφών. Ας ελπίσουμε ότι, δείχνοντας αυτή την υποδομή σε ολόκληρο τον κόσμο, θα διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν νέα βήματα στη βόρεια Κύπρο».

Σε ερώτηση τι προσδοκίες υπάρχουν από την Αθήνα για το μέλλον και αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, είπε ότι «το συζητήσαμε πολύ ξεκάθαρα, πολύ ανοιχτά με τον κ. Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Δηλαδή, το θέμα του εξοπλισμού αυτών των νησιών. Για την ακρίβεια, ο ΥΠΕΞ μου μίλησε, μιλάει και θα μιλήσει με τον ομόλογό του για το θέμα αυτό. Βεβαίως, το θέμα αυτό δεν πηγάζει μόνο από την Ελλάδα, ορισμένοι φίλοι της και το λόμπι στον Λευκό Οίκο τους υποκινούν συνεχώς. Ως αποτέλεσμα αυτής της υποκίνησης είναι να δημιουργούνται κατά καιρούς ανεπιθύμητες καταστάσεις. Ο ΥΠΕΞ μας κ. Χακάν (Φιντάν) είναι σε επαφή με τον ομόλογό του και οι σχέσεις του Συμβούλου μου Τσαγατάι Κιλίτς με την ειδικό αντιπρόσωπο του Μητσοτάκη θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό γρήγορα».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «ο διορισμός πρεσβευτών με την Αίγυπτο είναι μια νέα εξέλιξη στην περιοχή για εμάς. Τώρα, τόσο οι Υπουργοί μας όσο και οι επιχειρηματίες μας αναπτύσσουν τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο. Η ανάπτυξη σχέσεων με την Αίγυπτο θα αυξήσει σημαντικά τις οικονομικές μας δυνατότητες. Υπάρχουν επίσης τα βήματα που κάναμε με τη Λιβύη όσον αφορά το φυσικό αέριο και οι αποστάσεις που διανύσαμε. Αυτό ενόχλησε κάποιους. Με αυτές τις εξελίξεις οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα εξελιχθούν με πολύ διαφορετικό τρόπο. Ελπίζω να έχουμε μια επίσκεψη στη Λιβύη μπροστά μας. Μαζί με τη Λιβύη, ίσως μπορέσουμε να οργανώσουμε μια επίσκεψη σε ορισμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «την επόμενη εβδομάδα, θα φιλοξενήσουμε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, την Τρίτη, 25 Ιουλίου και στη συνέχεια τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου την Παρασκευή, 28 Ιουλίου. Με αυτές τις επισκέψεις θα κάνουμε κάποια βήματα και η διαδικασία θα επιταχυνθεί».

Ερωτηθείς για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «εδώ, το πιο υγιές έργο είναι η παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Διαφορετικά, το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλό. Όταν όμως είναι μέσω Τουρκίας, θα έχουμε μπει σε μια κερδοφόρα διαδικασία τόσο για την Τουρκία όσο και για στην Ευρώπη»

«Ένα τέτοιο βήμα έγινε κατά την περίοδο του Υπουργού μας της Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Μπέη. Αυτό το βήμα τερματίστηκε. Τώρα, με αυτό το βήμα που θα κάνουμε, έχουμε επαφή με τον Νετανιάχου για πρώτη φορά. Ελπίζω αυτή η εξέλιξη να είναι η αρχή μιας πολύ θερμότερης περιόδου στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top