ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαφεάδης: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα αν δεν κατατεθεί εγγυητική από τη Kition Ocean Port

Βαφεάδης: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα αν δεν κατατεθεί εγγυητική από τη Kition Ocean Port

Στη Νομική Υπηρεσία θα καταφύγει η Κυβέρνηση σε περίπτωση μη καταβολής την Τρίτη της εγγυητικής από την Kition Ocean Port, της αναδόχου εταιρείας που ανέλαβε την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης Βαφεάδης.

Την περασμένη Δευτέρα 15 Απριλίου, συνέχισε "πραγματοποιήθηκε  συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στην οποία η ανάδοχος εταιρεία Kition Ocean Port, είχε δεσμευτεί να καταβάλει αμέσως τη νέα εγγυητική ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρούμε ότι μια εβδομάδα είναι εύλογος χρόνος για να εκδώσει κάποιος μια εγγυητική για το συγκεκριμένο ποσό».

Πρόσθεσε ότι «εάν μέχρι το τέλος της ημέρας, δεν προσκομιστεί η εγγυητική, θα επικοινωνήσουμε με την ανάδοχο εταιρεία για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις τους, εάν δηλαδή αντιμετώπισαν οποιαδήποτε προβλήματα. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να προσκομίσει την εγγυητική τότε θα αποταθούμε στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες σχετικά με τον χειρισμό της σύμβασης».

Ερωτηθείς κατά πόσον δόθηκε διορία στην εταιρεία για καταβολή της εγγυητικής, ο Υπουργός απάντησε πως «δεν έχει τεθεί χρονική διορία. Εχουμε πει πως όταν περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε που στεκόμαστε» είπε και πρόσθεσε πως «εγώ θεωρώ πως μια βδομάδα και μια μέρα είναι εύλογο χρονικό διάστημα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαφεάδης είπε πως «επειδή έχουμε ενώπιον μας μια πολύ ουσιώδη παραβίαση της σύμβασης, είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και ο χειρισμός μας θα πρέπει να είναι εξίσου σοβαρός».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως η διακοπή του συμβολαίου «είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αφού πρόκειται για μια κρίσιμη υποδομή για τη λειτουργία του Κράτους και δεν δύναται να διακοπεί ούτε δευτερόλεπτο. Αυτό όμως προβλέπεται στη σύμβαση, σε περίπτωση που κριθεί αυτό (διακοπή του συμβολαίου) υπάρχει μια διαδικασία η οποία περιγράφει βήμα προς βήμα πως το Κράτος αναλαμβάνει τη λειτουργία του λιμανιού».

Αφού ανέφερε πως «δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί» ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι «εάν πρέπει είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε».

Κληθείς να αναφέρει γιατί το περιεχόμενο της σύμβασης κρατείται μυστικό από το κοινό, ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε πως «πάρα πολλές συμβάσεις του Δημοσίου έχουν αυτή τη ρήτρα της εμπιστευτικότητας. Η συγκεκριμένη σύμβαση για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας είναι εμπιστευτική, μπορεί να κοινοποιηθεί στα μέλη του Κοινοβουλίου, νοουμένου ότι θα τηρηθεί η εμπιστευτικότητα της σύμβασης».

Ερωτηθείς για το ζήτημα που έθεσε ο επενδυτής να προχωρήσει δηλαδή πρώτα στα έργα ανάπτυξης γης και να ακολουθήσουν τα έργα στη μαρίνα Λάρνακας, ο Υπουργός είπε ότι «αντιμετωπίζουμε το ίδιο θέμα σε πάρα πολλές συμβάσεις, δηλαδή οι ανάδοχες εταιρείες να προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση προς όφελος τους. Αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον και αυτό ορίζεται μέσα από τους όρους της σύμβασης».

Σημείωσε ακόμα πως «αν μπορούμε να βοηθήσουμε μια σύμβαση θα το πράξουμε, νοουμένου ότι εντάσσεται στα πλαίσια της νομιμότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αρμόδια Επιτροπή που ορίζεται από τη σύμβαση και η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες από διάφορους Κλάδους που έχουν μια εμπειρογνωμοσύνη για όλα τα θέματα που προκύπτουν, θα αξιολογήσει τις απαιτήσεις της εταιρείας».

Η αρμόδια Επιτροπή «θα δώσει την επίσημη θέση του Κράτους και αναλόγως θα απαντήσουμε στην ανάδοχο εταιρεία» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top