ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαναστασίου για τερματικό: «Ο ΠτΔ γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κάτω από τις συνθήκες της διερεύνησης»

 Παπαναστασίου για τερματικό: «Ο ΠτΔ γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κάτω από τις συνθήκες της διερεύνησης»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αγορά Ηλεκτρισμού.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «σήμερα είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Σύνδεσμο Αγοράς Ηλεκτρισμού, ο οποίος προσκλήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ακούσει τα θέματα, τα οποία τον απασχολούν.

Πέραν του ότι ο Σύνδεσμος αναφέρθηκε στα θέματα αυτά, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την ηλεκτρική διασύνδεση, το φυσικό αέριο και το τερματικό στο Βασιλικό, το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς του ηλεκτρισμού.

Είχαμε θέματα, τα οποία σχετίζονται με την αποθήκευση και τις στρεβλώσεις, οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέσα στην όλη διευθέτηση γύρω από τον ηλεκτρισμό.

Το πιο σημαντικό, το οποίο προκύπτει από τη συζήτηση αυτή και το οποίο ενδιαφέρει απευθείας τα μέλη του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού είναι το άνοιγμα της αγοράς.

Πιστεύουμε έντονα, και συμφωνούμε μαζί με τον Σύνδεσμο, ότι για να μπορέσει στο μείγμα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και της παραγωγής που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές να μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού στη λιανική του τιμή, θα πρέπει να συνδεθούν αυτοί οι δύο πυλώνες μέσα από την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Και αυτό προδιαγράφεται να υλοποιηθεί τον Ιούλιο του 2025.

Η δοκιμαστική περίοδος για τα συστήματα, για να δούμε πώς λειτουργούν οι προμηθευτές, πώς λειτουργεί το όλον, η όλη αγορά του ηλεκτρισμού θα ξεκινήσει από το τέλος του 2024 και θα μείνει σε δοκιμή για έξι μήνες, οπότε αναμένουμε τον Ιούλιο του 2025 να ξεκινήσει η ανταγωνιστική αγορά, η οποία θα μειώσει και την τιμή του ηλεκτρισμού.

Το άλλο θέμα, το οποίο φαίνεται να βάζει πολύ ψηλά ο Σύνδεσμος, είναι το φυσικό αέριο, δηλαδή την εισαγωγή του φυσικού αερίου, το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα με πολύ πιο χαμηλά κόστη και άρα πιο χαμηλή τιμή πώλησης του συμβατικού ηλεκτρισμού.

Για τον interconnector, ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού είναι υπέρ του, αλλά θα ήθελαν να γίνει με ένα σωστό τρόπο και με σωστή εφαρμογή, ώστε να μπορεί να αποδώσει η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση και να βοηθήσει την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας στη χώρα μας».

Ερωτηθείς πώς θα συνδράμει η Κυβέρνηση στην έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το τερματικό, ο κ. Υπουργός είπε «να μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε τούτο το θέμα. Είναι κάτι το οποίο έχει κάποιες ευαισθησίες και επειδή έχει βγει ανακοίνωση σήμερα από την Ευρωπαίων εισαγγελέων, αλλά και λόγω αυτών των ευαισθησιών, θα προτιμούσα να μην κάνω τοποθέτηση».

Σε ερώτηση αν θα ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γίνει έρευνα και από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «πιστεύω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κάτω από τις συνθήκες της διερεύνησης, η οποία γίνεται από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα».

Κληθείς να πει γιατί δεν γνωρίζαμε κάτι εφόσον η έρευνα ξεκίνησε από τον Μάρτιο, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «λόγω αυτών ακριβώς των ευαισθησιών. Δεν είναι γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε να το κρατήσει κρυφό. Είναι διότι υπήρχαν κάποιες ευαισθησίες, τις οποίες η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να το έχει (το θέμα) σε δημόσιο διάλογο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί στην κοινοπραξία αυτό το έργο και τώρα αντιμετωπίζει επικρίσεις από το ΑΚΕΛ, ότι μετείχε στην Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «δεν σχετίζονται τα δύο. Είναι κάτι διαφορετικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε στη βάση του τι βλέπει σαν αποτέλεσμα. Γνώριζε κάποια πράγματα τώρα που είναι πρόεδρος, όχι προηγουμένως, και πιστεύω ότι η σύνδεση των δύο είναι ατυχής».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι υπάρχει υπόνοια για κουκούλωμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κουκούλωμα τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν μέρος της διερεύνησης, η οποία γίνεται από τον ίδιο τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Οπότε νομίζω και αυτή η τοποθέτηση είναι πολύ ακραία».

Για το θέμα του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ερωτηθείς αν θα μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει ελεύθερα τον πάροχο του, ο κ. Υπουργός είπε «ναι, θα υπάρχει ανταγωνιστική αγορά, άρα, θα υπάρχουν προμηθευτές και ο καταναλωτής θα επιλέγει τον προμηθευτή», όπως γίνεται σήμερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Ερωτηθείς είπε ότι για το θέμα αυτό η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε οφείλεται κυρίως στο ότι δεν ήταν έτοιμο το σύστημα, αλλά και ο ίδιος ο διαχειριστής να αναλάβει τέτοια υποχρέωση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα: Σε κρίσιμη κατάσταση 23χρονος - Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικοδομής

• Άγρια δολοφονία στο Λονδίνο: Θύμα ο 29χρονος Αντώνης Αντωνιάδης - Αυτοί είναι οι ύποπτοι

• Θα αγοράζουμε συσκευές με εγγύηση και ανταλλακτικά για 10 χρόνια – Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Χ. Θεοπέμπτου

• Όριο ταχύτητας: Πόσο κοστίζει το πρόστιμο ανά χιλιόμετρο; - Τι συμβαίνει στην περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης

• Coolcation: Η νέα τάση στα ταξίδια που έφερε τα «άνω-κάτω» - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

• Ο Δημήτρης Κόκοτας δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του - Τα νεότερα για την υγεία του



ΠτΔ: Μας ενδιαφέρουν χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η ΚΔ θα έχει προστιθέμενη αξία

ΠτΔ: Μας ενδιαφέρουν χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η ΚΔ θα έχει προστιθέμενη αξία

Τα χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία μας ενδιαφέρουν είναι αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει προστιθέμενη αξία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τις 30 Αυγούστου θα απαντήσει γραπτώς σε σχετική επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top