ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη «μαύρη λίστα» του κατοχικού καθεστώτος ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και ο Αντιδήμαρχος Δερύνειας - Πρόσφυγες της Κάτω Δερύνειας στο στόχαστρο του ΑΤΤΙΛΑ

Στη «μαύρη λίστα» του κατοχικού καθεστώτος ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και ο Αντιδήμαρχος Δερύνειας - Πρόσφυγες της Κάτω Δερύνειας στο στόχαστρο του ΑΤΤΙΛΑ

Μια εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 31 Αυγούστου με πρωτοβουλία των εκτοπισμένων της κατεχόμενης Κάτω Δερύνειας και μελών της επιτροπής «ΑΔΟΥΛΩΤΟΙ ΚΑΤΩ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ» εκνεύρισε το κατοχικό καθεστώς, το οποίο προχώρησε στη δημιουργία μαύρης λίστας όσων έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

Οι εκτοπισθέντες μαζί με τον Δήμαρχο Γιώργο Νικολέττο και με τον Αντιδήμαρχο Νίκο Λίλη, περπάτησαν κατά μήκος του δρόμου της κατεχόμενης Κάτω Δερύνειας, έξω από τα σπίτια τους, τα οποία βρίσκονται πίσω από τα συρματοπλέγματα του Αττίλα. Σε δηλώσεις στο <T> ο Δήμαρχος Παραλιμνίου σημείωσε πως «είναι σίγουρα βαριά τα συναισθήματα όταν βρίσκεσαι μαζί με τους πρόσφυγες από την Κάτω Δερύνεια την ώρα που επισκέπτονται τα σπίτια τους. Σπίτια, τα οποία βρίσκονται λίγο μετά το οδόφραγμα της Δερύνειας στη Λεωφόρο Αμμοχώστου από τη μια πλευρά και από την άλλη πλευρά του δρόμου, πίσω από ψηλούς φράχτες, χωρίς να μπορούν ούτε καν να τα αγγίξουν».

Σε ερώτησή μας κατά πόσο υπάρχει πρόθεση του νεοσύστατου Δήμου για συνεργασία με την επιτροπή <ΑΔΟΥΛΩΤΟΙ ΚΑΤΩ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ>, ο κ. Νικολέττος σημείωσε πως «εκπροσωπούμε μια τοπική αρχή, της οποίας ένα μεγάλο μέρος είναι κατεχόμενο, από την Αχερίτου ως τη Δερύνεια. Από την πλευρά μας, όχι μόνο θα συνεργαστούμε, αλλά θα αγωνιστούμε στο πλευρό του κάθε πρόσφυγα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την επι 50 χρόνια παράνομη κατοχή της μισής πατρίδας μας και παράλληλα θα εντείνουμε τον αγώνα για επιστροφή στους τόπους μας».

Κατηγορούνται για «κατασκοπεία»

Σύμφωνα με πληροφορίες του <T> το κατοχικό καθεστώς κρατούσε παράνομα για περισσότερες από τρεις ώρες τον εξάδελφο του Αντιδημάρχου Νίκου Λίλη ο οποίος τυγχάνει να έχει το ίδιο όνομα. Η δικαιολογία που προτάσσει ο Αττίλας είναι πως όσοι έλαβαν μέρος στην εκδήλωση της 31ης Αυγούστου, είναι ύποπτοι για κατασκοπεία λόγω των φωτογραφιών που έβγαλαν στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια. Οι Αττίλες έβαλαν στο στόχαστρο τους πρόσφυγες-μέλη της Επιτροπής <ΑΔΟΥΛΩΤΟΙ ΚΑΤΩ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ> απαγορεύοντάς τους, να περάσουν στα κατεχόμενα, με τον κίνδυνο να συλληφθούν από το παράνομο καθεστώς.

Λίγα λουλούδια στα γκρεμισμένα σπίτια

Σε μια άκρως συγκινητική εκδήλωση, πρόσφυγες από την Κάτω Δερύνεια άφησαν λίγα λουλούδια έξω από τα γκρεμισμένα σπίτια, που βρίσκονται πίσω από τα συρματοπλέγματα. Το κάθε σπίτι και μια ιστορία, να θυμίζει την παιδική τους αθωότητα.

Παιδιά τότε, έπαιζαν στις αυλές των σπιτιών τους, που γέμιζαν με φωνές και τραγούδια. Αυτές οι αυλές εδώ και 50 χρόνια περιμένουν βουβές, εκείνες τις αθώες ψυχές που σήμερα με άσπρα μαλλιά, ψάχνουν μέσα από μία χαραμάδα να δούνε και να ακούσουν έστω νοερά, τα γέλια και τις ξέγνοιαστες στιγμές που έζησαν, με την προσμονή ότι, κάποτε θα επιστρέψουν στη γη που τους γέννησε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έρχονται βροχές και καταιγίδες, δεν αποκλείεται να πέσει και χαλάζι - Δείτε την πρόβλεψη του καιρού

• Σχολικά για όλα τα «βαλάντια»: Τσάντες από 4€ μέχρι 200€ - Ποιες οι τιμές για γραφική ύλη και ρουχισμό

• Ανοίγουν τα σχολεία: Ποιοι μαθητές είναι δικαιούχοι δωρεάν προγεύματος - Τα κριτήρια και οι αυξημένοι αριθμοί

• «Ντου» της ΥΚΑΝ σε οικία 18χρονου στη Λεμεσό - Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός

• Δημήτρης Κόκοτας: Σε καταστολή παραμένει εδώ και πέντε μήνες - Ακόμα δεν έχει επαφή με το περιβάλλον



Interconnector: Τελική απόφαση σήμερα από Υπουργικό - Οι προβληματισμοί της Κυβέρνησης - Επιφυλάξεις από Βουλή

Interconnector: Τελική απόφαση σήμερα από Υπουργικό - Οι προβληματισμοί της Κυβέρνησης - Επιφυλάξεις από Βουλή

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση όπου δεν βγήκε άσπρος καπνός για την επικύρωση της καταρχήν συμφωνίας της Δευτέρας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top