ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτήσεις: Τι ισχύει για τα ασυνόδευτα παιδιά που ταξιδεύουν – Αυτές είναι οι χρεώσεις σε κάθε αεροπορική

Πτήσεις: Τι ισχύει για τα ασυνόδευτα παιδιά που ταξιδεύουν – Αυτές είναι οι χρεώσεις σε κάθε αεροπορική

Αυξάνονται συνεχώς οι πτήσεις από και προς την Κύπρο αφού είτε οικογενειακά είτε με φίλους είτε ακόμα και μόνοι, πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν ένα ταξίδι για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις, μάλιστα, που πολλές φορές για διάφορους λόγους παιδιά ταξιδεύουν μονά χωρίς συνοδεία. Το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις εξαρτάται από την κάθε αεροπορική εταιρεία.

Το ThemaOnline έψαξε τι ισχύει για κάθε αεροπορική ώστε ανάλογα με το ταξίδι που θα πραγματοποιήσετε να ξέρετε τι ισχύει.

Δείτε αναλυτικά:

Tus Air

Η υπηρεσία για παιδιά που ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία με την TUS Airways δίνει τη δυνατότητα σε ανήλικα άτομα, 5 με 12 ετών, να ταξιδέψουν με ασφάλεια όταν σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συνοδεύονται από τους γονείς/κηδεμόνες τους.

Μπορείτε να προγραμματίσετε μια συνοδεία για τα παιδιά σας όταν κάνετε την κράτηση, καλώντας στο τμήμα κρατήσεων ή το τηλεφωνικό κέντρο της αεροπορικής. Θα πρέπει να παράσχετε το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του ατόμου που θα συνοδεύσει το παιδί μέχρι το αεροδρόμιο αναχώρησης και του ατόμου που θα το παραλάβει μετά την άφιξη και να συμπληρώσετε το σχετικό έγγραφο στο αεροδρόμιο πριν από την αναχώρηση.

Και στις δύο περιπτώσεις, αναχώρηση και άφιξη, ο ενήλικας που συνοδεύει το παιδί θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας. Τα παιδιά που ταξιδεύουν ασυνόδευτα επιβιβάζονται πρώτα στο αεροπλάνο. Τα επιβλέπει το προσωπικό εδάφους μέχρι να παραδοθούν στον γονέα/κηδεμόνα που είναι υπεύθυνος για αυτά στο αεροδρόμιο προορισμού. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για το ταξίδι ενός παιδιού χωρίς συνοδεία μέσω του τηλεφωνικού κέντρου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο +357 24 200 400. Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε το σχετικό έντυπο, ώστε να το συμπληρώσετε και να πληρώσετε στο αεροδρόμιο πριν από την αναχώρηση.

Οι χρεώσεις υπηρεσίας της TUS Airways για παιδιά που ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία είναι οι εξής:

Χρεώσεις για ανήλικα άτομα χωρίς συνοδεία

Απευθείας πτήσεις 60 ευρώ ανά κατεύθυνση

Σε περίπτωση που ταξιδεύουν μαζί αδέρφια, ισχύει μία χρέωση.

Ο/Η συνοδός του ανήλικου που ταξιδεύει χωρίς συνοδεία θα πρέπει να συμπληρώσει το εξής έντυπο:

Lufthansa

Παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών επιτρέπεται να ταξιδεύουν ασυνόδευτα μόνο όταν χρησιμοποιούν την υπηρεσία φροντίδας της αεροπορικής ή όταν ταξιδεύουν μαζί με άλλο άτομο ηλικίας τουλάχιστον 12 ετών. Οι γονείς μπορούν να κάνουν κράτηση για την υπηρεσία αυτή της Lufthansa και για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται ότι το παιδί θα τύχει υποστήριξης, ιδίως σε περίπτωση ανωμαλίας πτήσης, όπως καθυστέρηση ή ακύρωση.

Κατά την άφιξη, το πλήρωμα καμπίνας παραδίδει το παιδί σας σε μέλος του προσωπικού, το οποίο θα το οδηγήσει στο άτομο που θα το παραλάβει. Να σημειωθεί ότι το παιδί πρέπει να παραληφθεί αμέσως από το άτομο που θα το παραλάβει στο αεροδρόμιο προορισμού. Επίσης, τα ασυνόδευτα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους κατοικίδιο ζώο στην καμπίνα.

Olympic Air

Στις πτήσεις της Olympic Air τα παιδιά κάτω των 5 ετών απαιτείται να συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα. Ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, αναλαμβάνοντας την εποπτεία και ευθύνη του παιδιού σε όλη την διάρκεια της πτήσης. Αποτελεί ευθύνη του κηδεμόνα να έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοπροσωπίας για το παιδί, καθώς και ότι άλλα έγγραφα απαιτούνται στον εκάστοτε προορισμό (VISA/διαβατήριο). Θεωρείται αυτονόητο ότι το παιδί και ο συνοδός θα πρέπει να συνταξιδεύουν (ίδια κατηγορία θέσης).

Ασυνόδευτα Παιδιά (5 έως 12 ετών)

Ανήλικα άτομα ηλικίας 5 έως 12 ετών επιτρέπεται να ταξιδεύουν και χωρίς τη συνοδεία ενήλικα μέσα από την υπηρεσία της αεροπορικής για τα ασυνόδευτα παιδιά, κατόπιν αιτήματος του γονέα ή κηδεμόνα.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη κατά την κράτηση παιδικού ναύλου στην ιστοσελίδα ή μπορείτε να τη ζητήσετε καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της AEGEAN.

Σημειώνεται ότι τηρείται σειρά προτεραιότητας, καθώς υπάρχει περιορισμός στο μέγιστο αριθμό ασυνόδευτων παιδιών που μπορούν να ταξιδεύουν ανά πτήση.

Για να χρησιμοποιηθεί η υπηρεσία, θα χρειαστεί να δηλώσετε τα στοιχεία του ατόμου που θα παραδώσει το παιδί στο αεροδρόμιο αναχώρησης αλλά και του ατόμου που θα το παραλάβει στο αεροδρόμιο άφιξης. Ο συνοδός πρέπει να προσκομίσει έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο, τόσο για την παράδοση του παιδιού όσο και για την παραλαβή του.

Πρόσθετη χρέωση για τα ασυνόδευτα παιδιά

 

 

Σημειώσεις:

Οι χρεώσεις ισχύουν ανά διαδρομή για πτήσεις με AEGEAN/Olympic Air και για πτήσεις με AEGEAN/Olympic Air με LH group (Lufthansa, Austrian Airlines, Swiss).

Η χρέωση γίνεται μόνο για ένα παιδί όταν δύο ή έως τέσσερα (το ανώτερο) παιδιά ταξιδεύουν μαζί σε πτήσεις AEGEAN/Olympic Air.

Οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου έχουν επιπλέον χρέωση 23 ευρώ (ανά επιβάτη).

Πιθανές αλλαγές εισιτηρίων ασυνόδευτων παιδιών, μπορούν να γίνουν μόνο μέσω του Τηλεφωνικού μας Κέντρου, ισχύει χρέωση υπηρεσίας €23 (ανά επιβάτη) για την επανέκδοση εισιτηρίου για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, που εφαρμόζεται σε όλες τις κατηγορίες ναύλων.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πριν από την πτήση:

Πριν κλείσετε εισιτήριο για παιδί που πρόκειται να ταξιδέψει μόνο του, βεβαιωθείτε για τους κανονισμούς που ισχύουν στη χώρα αναχώρησης, ανταπόκρισης και άφιξης, και για όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Παρακαλείσθε να ελέγξετε τις προϋποθέσεις εισόδου και τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμού καθώς και τις ημερομηνίες λήξης όλων των απαιτούμενων εγγράφων και να προβείτε σε ανανέωσή τους, εάν χρειάζεται.

Κάντε κράτηση παιδικού ναύλου μέσω της ιστοσελίδας μας ή του Τηλεφωνικού Κέντρου της AEGEAN και ζητήστε την υπηρεσία για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Για να χρησιμοποιηθεί η υπηρεσία, συμπληρώστε και παραδώστε στο προσωπικό μας στο αεροδρόμιο αναχώρησης το έντυπο «Δήλωση Γονέα ή Κηδεμόνα». Το έντυπο περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού, τα στοιχεία του ταξιδιού, καθώς και τα στοιχεία των γονέων ή κηδεμόνων που θα παραδώσουν και θα παραλάβουν το ασυνόδευτο παιδί.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει σωστά τη φόρμα και πως το παιδί σας θα έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πτήση.

Για να εξοικονομήσετε χρόνο στο αεροδρόμιο σας συνιστούμε να εκτυπώστε το έντυπο από πριν (3 αντίτυπα για κάθε πτήση και για κάθε παιδί).

Ενημερωθείτε για τα οφέλη και τα προνόμια του Miles+Bonus και την υπηρεσία Together, ώστε να συγκεντρώνετε μίλια από κάθε σας ταξίδι.

Στο αεροδρόμιο:

Πρέπει να προσκομίσετε αντίτυπα του εντύπου «Δήλωση Γονέα ή Κηδεμόνα» στο check-in counter του αεροδρομίου πριν από το ταξίδι ώστε να υπογραφούν. Σας παρακαλούμε να φτάσετε έγκαιρα στο αεροδρόμιο, υπολογίζοντας τον επιπλέον χρόνο που θα χρειαστείτε για την συμπλήρωση των αντιτύπων. Τα αντίτυπα πρέπει να παραμείνουν στην κατοχή του παιδιού κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Θα χρειαστεί επίσης να έχετε μαζί σας:

Έγγραφο που να αποδεικνύει την ηλικία και ταυτότητα του ασυνόδευτου παιδιού, όπως διαβατήριο, δελτίο ταυτότητας ή άλλο επίσημο έγγραφο (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης ή βιβλιάριο υγείας).

Το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας (με φωτογραφία), για την παράδοση του ασυνόδευτου παιδιού.

Ο ενήλικας που θα παραλάβει το ασυνόδευτο παιδί πρέπει επίσης να επιδείξει διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα με φωτογραφία.

Το προσωπικό θα ελέγξει τα έγγραφά σας, θα επιβεβαιώσει ότι όλα τα στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται εμφανώς στο έντυπο «Δήλωση Γονέα ή Κηδεμόνα» και θα τοποθετήσει τα απαραίτητα έγγραφα σε ειδικό φάκελο, που θα πρέπει το παιδί σας να έχει μαζί του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Για την επιβίβαση το προσωπικό θα παραλάβει το παιδί σας στο χώρο του check-in (στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ειδικά check-in counters αποκλειστικά για ειδικές υπηρεσίες), θα περάσει μαζί του από τον έλεγχο ασφαλείας και θα το παραδώσει στο πλήρωμα καμπίνας του αεροπλάνου, ώστε να καθίσει στην κατάλληλη θέση και να βρίσκεται υπό την επίβλεψη του πληρώματος.

Έχετε υπόψη σας ότι ο ενήλικας που παραδίδει το παιδί πρέπει να παραμείνει στο αεροδρόμιο έως ότου επιβεβαιωθεί η αναχώρηση της πτήσης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:

Εάν το παιδί σας ταξιδεύει για πρώτη φορά ασυνόδευτο, συνιστούμε να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με τη διαδικασία, δείχνοντας του από πριν το χώρο του αεροδρομίου, τα αεροπλάνα κλπ.

Στην περίπτωση που το παιδί σας χρειάζεται ειδική βοήθεια ενημερώστε μας ώστε να την παρέχουμε.

Φροντίστε να δώσετε στο παιδί σας όλα τα αναγκαία έγγραφα ταυτοποίησης και μετρητά για κάποια έκτακτη ανάγκη.

Βάλτε στα πράγματά του κάποιο σνακ ή παιχνίδι που θα το απασχολήσει ευχάριστα στο ταξίδι.

Διαβεβαιώστε το αν έχει οποιαδήποτε ερώτηση ή χρειάζεται βοήθεια μπορεί να απευθύνεται στις αεροσυνοδούς κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Φροντίστε η χειραποσκευή του να είναι ελαφριά και υπενθυμίστε του να παραλάβει τις αποσκευές και τα πράγματα του κατά την αποβίβαση.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης:

Εάν το παιδί σας ταξιδεύει ασυνόδευτο, μπορείτε να επιλέξετε την θέση του. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε να καθίσει σε κατάλληλη θέση, ώστε να βρίσκεται υπό την επίβλεψη του πληρώματος καμπίνας.

Για ένα ευχάριστο ταξίδι και για να κρατήσετε το παιδί σας δημιουργικά απασχολημένο, έχουμε σχεδιάσει ειδικά προϊόντα Aegean Junior Pilots, που θα πρέπει να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε πριν την πτήση.

Πατήστε για περισσότερα εδώ

Κατά την άφιξη:

Μετά την προσγείωση, το προσωπικό θα συνοδεύσει το παιδί σας έως την παραλαβή των αποσκευών του και στη συνέχεια θα το παραδώσει στο χώρο των αφίξεων, στον ενήλικα που έχετε ορίσει να το παραλάβει, μετά από την επαλήθευση των στοιχείων του.

SKY express

Παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών που ταξιδεύουν ασυνόδευτα πρέπει να φτάσουν με δηλωμένο συνοδό στο αεροδρόμιο αναχώρησης και να παραληφθούν από δηλωμένο συνοδό στο αεροδρόμιο άφιξής τους.

Η κράτηση του ασυνόδευτου παιδικού εισιτηρίου γίνεται μόνο μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών και με επιπλέον χρέωση 10€ για την υπηρεσία συνοδείας.

Η κράτηση πρέπει να γίνει το αργότερο 8 ώρες πριν από την αναχώρηση της πτήσης, με το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο και του κηδεμόνα/συνοδού που θα παραδώσει το παιδί στο αεροδρόμιο αναχώρησης, ενώ πρέπει να δηλωθεί και ο κηδεμόνας/συνοδός που θα παραλάβει το παιδί στο αεροδρόμιο άφιξης.

Η φόρμα «Δήλωση γονέα ή κηδεμόνα», πρέπει επίσης να συμπληρωθεί και να υπογραφεί.

Cyprus Airways

Οι Κυπριακές Αερογραμμές προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών (πριν τη συμπλήρωση των 12 ετών) να ταξιδεύουν μόνα τους χρησιμοποιώντας την υπηρεσία "Παιδιά χωρίς συνοδό’.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο για απευθείας πτήσεις που εκτελούνται μόνο από τις Κυπριακές Αερογραμμές. Επιπλέον, η υπηρεσία μπορεί να παρέχεται και σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 12-16 ετών μόνο μετά από αίτημα των γονέων. Σημειώστε ότι η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η υπηρεσία για τα παιδιά που ταξιδεύουν ασυνόδευτα είναι διαθέσιμη μόνο για κρατήσεις που γίνονται μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου, καλώντας στον αριθμό +357 24 00 00 53. Η χρέωση για την υπηρεσία Ασυνόδευτου παιδιού για πτήσεις διάρκειας μέχρι 1 ώρα είναι €50, ενώ για πτήσεις διάρκειας πάνω από 1 ώρα είναι €85.

Πριν από την αποδοχή ή την παράδοση του παιδιού, είναι απαραίτητο να παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τους συνοδούς αναχώρησης και άφιξης, συνοδευόμενες από επαληθεύσιμα αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας.

Για πτήσεις που εκτελούνται από συνεργάτες της Cyprus Airways, οι επιβάτες πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με τους συνεργάτες για τυχόν επιπλέον χρεώσεις, περιορισμούς ηλικίας και κανονισμούς.

Έντυπο δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα

Το έντυπο "Δήλωση γονέα ή κηδεμόνα" πρέπει να συμπληρώνεται με τα σωστά στοιχεία του άτομου που συνοδεύει το παιδί στο αεροδρόμιο αναχώρησης και του άτομου που παραλαμβάνει το παιδί στο αεροδρόμιο άφιξης. Πρέπει να υπογραφεί από τους γονείς του παιδιού (συμπεριλαμβανομένων των υιοθετημένων γονέων ή νόμιμων κηδεμόνων κ.λπ.). Μπορείτε να λάβετε το έντυπο δήλωσης για τη μεταφορά ασυνόδευτου παιδιού , είτε στο αεροδρόμιο κατά τη διαδικασία check-in, είτε εκ των προτέρων επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα μας στο www.cyprusairways.com.

Πληροφορίες για το check-in, την πτήση και άφιξη

Το ασυνόδευτο παιδί πρέπει να είναι στο αεροδρόμιο με συνοδεία , τουλάχιστον μία ώρα πριν από την ώρα αναχώρησης της πτήσης Ο συνοδός αναχώρησης υποχρεούται να παραμείνει στο αεροδρόμιο μέχρι 15 λεπτά μετά την αναχώρηση της πτήσης του παιδιού.

Ο ενήλικας που υπογράφει τη δήλωση είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι το παιδί που ταξιδεύει μόνο του έχει έγκυρο διαβατήριο και διαθέτει τις απαραίτητες θεωρήσεις και άλλα έγγραφα τεκμηρίωσης που απαιτούνται για το ταξίδι.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας check-in,  εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος των Κυπριακών Αερογραμμών θα διευκολύνει την επιβίβαση του παιδιού στο αεροσκάφος και στη συνέχεια θα μεταβιβάσει την επιμέλεια σε εξειδικευμένο αεροσυνοδό.

Κατά την άφιξη, ένας αεροσυνοδός θα συνοδεύσει το παιδί σε καθορισμένο εκπρόσωπο της Cyprus Airways, ο οποίος θα επιβλέπει την παράδοση του παιδιού στο διορισμένο άτομο. Αυτό το διορισμένο άτομο πρέπει να αντιστοιχεί στα στοιχεία που παρέχονται στο έντυπο "Δήλωση γονέα ή κηδεμόνα" και να προσκομίζει έγκυρη απόδειξη ταυτότητας.

Σε περίπτωση που το καθορισμένο άτομο δεν είναι παρόν στον χώρο αφίξεων, το προσωπικό του αεροδρομίου θα καταβάλει προσπάθειες για τον εντοπισμό του και μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς για βοήθεια, εάν είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση ανεπιτυχών προσπαθειών, το παιδί θα συνοδευτεί πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης υπό την επίβλεψη του προσωπικού της Cyprus Airways.

Aegean

Μπορείτε να ζητήσετε την εν λόγω υπηρεσία κατά την κράτηση παιδικού ναύλου στην ιστοσελίδα μας ή καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της AEGEAN.

Θα χρειαστεί να δηλώσετε το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του ατόμου που θα παραδώσει το παιδί στο αεροδρόμιο αναχώρησης και του ατόμου που θα το παραλάβει στο αεροδρόμιο άφιξης. Ο συνοδός πρέπει να προσκομίσει έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο, τόσο για την παράδοση του παιδιού όσο και για την παραλαβή του.

Τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα συνοδεύονται από το προσωπικό της AEGEAN στο αεροδρόμιο και παραδίδονται στο πλήρωμα καμπίνας. Επιβιβάζονται πρώτα και κάθονται στην κατάλληλη θέση, ώστε να βρίσκονται υπό την επίβλεψη του πληρώματος. Μετά την αποβίβαση, το προσωπικό εδάφους του αεροδρομίου άφιξης αναλαμβάνει την επίβλεψή τους, μέχρι να παραδοθούν στο υπεύθυνο άτομο που έχετε ορίσει στο αεροδρόμιο άφιξης.

Κρατήσεις για παιδιά που ταξιδεύουν μόνα γίνονται αποδεκτές βάσει προτεραιότητας, καθώς υπάρχει περιορισμός στον αριθμό που επιτρέπεται να ταξιδεύουν ανά πτήση. Μπορείτε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα κατά την κράτηση παιδικού ναύλου στην ιστοσελίδα μας, ή επικοινωνώντας με το Τηλεφωνικό Κέντρο της AEGEAN πριν το ταξίδι.

H υπηρεσία για τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα χρεώνεται ως εξής:

Σημειώσεις

Οι χρεώσεις ισχύουν ανά διαδρομή για πτήσεις με AEGEAN/Olympic Air και για πτήσεις με AEGEAN/Olympic Air με LH group (Lufthansa, Austrian Airlines, Swiss).

Η χρέωση γίνεται μόνο για ένα παιδί όταν δύο ή έως τέσσερα (το ανώτερο) παιδιά ταξιδεύουν μαζί σε πτήσεις AEGEAN/Olympic Air.

Οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου έχουν επιπλέον χρέωση 23 EUR (ανά επιβάτη).

Πιθανές αλλαγές εισιτηρίων ασυνόδευτων παιδιών, μπορούν να γίνουν μόνο μέσω του Τηλεφωνικού μας Κέντρου, ισχύει χρέωση υπηρεσίας €23 (ανά επιβάτη) για την επανέκδοση εισιτηρίου για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, που εφαρμόζεται σε όλες τις κατηγορίες ναύλων.

Πληροφορίες υπηρεσίας

Πριν την πτήση:

Πριν κλείσετε εισιτήριο για παιδί που πρόκειται να ταξιδέψει μόνο του, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τους κανονισμούς που ισχύουν στη χώρα αναχώρησης, ανταπόκρισης και άφιξης, καθώς και να βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τους μικρούς ταξιδιώτες. Είναι δική σας ευθύνη να ελέγξετε τις προϋποθέσεις εισόδου και τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμού καθώς και τις ημερομηνίες λήξης όλων των απαιτούμενων εγγράφων και να προβείτε σε ανανέωσή τους, εάν είναι απαραίτητο.

Κάντε κράτηση παιδικού ναύλου μέσω της ιστοσελίδας μας για όλες τις πτήσεις που εκτελούνται από την AEGEAN ή την Olympic Air ή μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου της AEGEAN και ζητήστε την υπηρεσία για τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους.

Κατά την παράδοση του ασυνόδευτου ανηλίκου στο προσωπικό μας στο αεροδρόμιο αναχώρησης, πρέπει να συμπληρώσετε το έντυπο «Δήλωση Γονέα ή Κηδεμόνα». Το εν λόγω έντυπο περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού και τα στοιχεία του ταξιδιού του καθώς και τα στοιχεία των γονέων ή κηδεμόνων που θα παραδώσουν και θα παραλάβουν το παιδί που ταξιδεύει μόνο του.

Για να εξοικονομήσετε χρόνο στο αεροδρόμιο, μπορείτε να κάνετε λήψη του εντύπου εδώ και να το συμπληρώσετε.

Έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να εκτυπώσετε 3 αντίτυπα για κάθε πτήση και για κάθε παιδί.

Στο αεροδρόμιο:

Πρέπει να προσκομίσετε τα αντίτυπα του εντύπου «Δήλωση Γονέα ή Κηδεμόνα» στο check-in counter του αεροδρομίου την ημέρα της αναχώρησης για την υπογραφή του. Σας παρακαλούμε να φτάσετε έγκαιρα στο αεροδρόμιο, υπολογίζοντας τον επιπλέον χρόνο που θα χρειαστείτε για την συμπλήρωση των αντιτύπων (τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης). Τα αντίτυπα πρέπει να παραμείνουν στην κατοχή του παιδιού κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Θα χρειαστεί επίσης να προσκομίσετε τα ακόλουθα:

Έγγραφο που αποδεικνύει την ηλικία και ταυτότητα του παιδιού που ταξιδεύει μόνο του, όπως διαβατήριο, δελτίο ταυτότητας ή άλλο επίσημο έγγραφο (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης ή βιβλιάριο υγείας).

Το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας (που πρέπει να φέρει φωτογραφία), για την παράδοση του παιδιού που ταξιδεύει μόνο του.

Ο ενήλικας που θα παραλάβει το παιδί που ταξιδεύει μόνο του πρέπει επίσης να επιδείξει διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα με φωτογραφία.

Το προσωπικό της AEGEAN στο αεροδρόμιο θα ελέγξει τα έγγραφά σας, θα επιβεβαιώσει ότι όλα τα στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται εμφανώς στο έντυπο «Δήλωση Γονέα ή Κηδεμόνα» και θα τοποθετήσει τα απαραίτητα έγγραφα σε ειδικό φάκελο, ο οποίος θα παραμείνει στην κατοχή του παιδιού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το προσωπικό της AEGEAN στο αεροδρόμιο θα περιμένει να παραλάβει το παιδί σας στο χώρο του check-in (στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ειδικά check-in counters που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ειδικές υπηρεσίες) και θα το συνοδεύσει σε όλη τη διαδρομή, περνώντας μαζί του από τον έλεγχο ασφαλείας, για να το παραδώσει στο πλήρωμα καμπίνας του αεροπλάνου. Έχετε υπόψη σας ότι ο ενήλικας που παραδίδει το παιδί πρέπει να παραμείνει στο αεροδρόμιο έως ότου το προσωπικό εδάφους του επιβεβαιώσει ότι η πτήση έχει αναχωρήσει.

Τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα επιβιβάζονται στο αεροπλάνο, όπου τους περιμένει το πλήρωμα καμπίνας της AEGEAN που τους βοηθά να καθίσουν και να τοποθετήσουν τις χειραποσκευές τους και φροντίζει να έχουν μια άνετη πτήση.

Συμβουλές για τους γονείς

Εάν το παιδί σας ταξιδεύει για πρώτη φορά με αεροπλάνο, προτείνουμε να διαθέσετε κάποιο χρόνο για να του δείξετε το αεροδρόμιο και να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με την όλη διαδικασία, π.χ. μπορείτε να του δείξετε τα αεροπλάνα που απογειώνονται.

Ενημερώστε μας σε περίπτωση που το παιδί σας χρειάζεται ειδική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Φροντίστε να δώσετε στο παιδί σας τα έγγραφα ταυτοποίησης που απαιτούνται καθώς και μετρητά για έκτακτη ανάγκη.

Βάλτε στα πράγματά του κάποιο σνακ ή άλλο αντικείμενο που θα κρατήσει το παιδί απασχολημένο κατά την διάρκεια της πτήσης.

Φροντίστε η χειραποσκευή του να είναι ελαφριά και υπενθυμίστε του να μην ξεχάσει τις αποσκευές και τα πράγματα που έχει μαζί του.

Πείτε του ότι μπορεί να απευθύνεται στις αεροσυνοδούς, εάν χρειάζεται βοήθεια ή έχει οποιαδήποτε απορία.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης:

Στην περίπτωση που το παιδί σας ταξιδεύει μόνο του, έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε την θέση του. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε ώστε το παιδί σας να καθίσει σε κατάλληλη θέση, ώστε να βρίσκεται υπό την επίβλεψη του πληρώματος καμπίνας. Για ένα ευχάριστο ταξίδι και για να κρατήσετε το παιδί σας δημιουργικά απασχολημένο, έχουμε σχεδιάσει ειδικά προϊόντα Aegean Junior Pilots, που θα πρέπει να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε πριν την πτήση.

Στην AEGEAN προσφέρουμε παιδικά γεύματα στις πτήσεις εξωτερικού μεσαίας και μεγάλης διάρκειας. Μπορείτε να προσθέσετε ένα παιδικό γεύμα κατά τη διάρκεια της κράτησης ή μέσω της "Διαχείρισης κράτησης" στην ενότητα "ειδικά γεύματα" έως και 48 ώρες πριν την πτήση. Σε κάθε άλλη περίπτωση σερβίρεται το τυπικό γεύμα.

Κατά την άφιξη:

Μετά την προσγείωση, το προσωπικό μας θα συνοδεύσει το παιδί σας καθ’ όλη τη διαδικασία άφιξης, έως την παραλαβή των αποσκευών του και την παράδοσή του στον ενήλικα που έχετε ορίσει να το παραλάβει, μετά την επαλήθευση της ταυτότητάς του. Ο συγκεκριμένος ενήλικας πρέπει να προσκομίσει έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο, όπως έχει δηλωθεί κατά την κράτηση.

Πτήσεις με ανταπόκριση:

Στις πτήσεις με ανταπόκριση, το παιδί σας θα βρίσκεται υπό τη συνεχή επίβλεψη του προσωπικού της AEGEAN στο ενδιάμεσο αεροδρόμιο, που θα το παραδώσει στο πλήρωμα καμπίνας στην πύλη αναχώρησης της επόμενης πτήσης.

Σε πτήσεις με μεγάλο χρόνο ανταπόκρισης, θα συνοδεύσουμε το παιδί σας σε ένα από τα διαθέσιμα lounge του αεροδρομίου. Σε περίπτωση που η ανταπόκριση περιλαμβάνει διανυκτέρευση (night stop) κι εφόσον δεν διατίθεται ανοικτό κάποιο lounge της AEGEAN, είναι υποχρεωτικό να φροντίσετε για τη συνοδεία του παιδιού στο αεροδρόμιο καθόλη τη διάρκεια αναμονής.

Σε περίπτωση απρόσμενων περιστατικών:

Σε περίπτωση αλλαγής της προγραμματισμένης ώρας αναχώρησης, καθυστέρησης ή ακύρωσης της πτήσης, ή εάν προκύψει κάποιο άλλο μη αναμενόμενο περιστατικό, θα επικοινωνήσουμε με τα άτομα που αναγράφονται στο έντυπο «Δήλωση Γονέα ή Κηδεμόνα» και θα φροντίσουμε ώστε το παιδί να ταξιδέψει με άλλη πτήση, εάν απαιτείται.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αυτά είναι τα vegan friendly ξενοδοχεία της Κύπρου – Δείτε πόσα υπάρχουν σε κάθε επαρχία

• Δημόσιο: Συνεχώς αυξάνονται οι Κυβερνητικοί - Πόσοι είναι μόνιμοι και πόσοι ωρομίσθιοι

• Επίθεση σε 64χρονο: Υπό πενθήμερη κράτηση η 16χρονη - Αναζητούνται άλλα τρία πρόσωπα

• Θλίψη στον ΑΠΟΕΛ - Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο προπονητής Γιώργος Πλατής

• Χάρης Ρώμας: Αποδέχομαι τον όρο «γκέι» αλλά δεν με χαρακτηρίζει, δεν θέλω να μπω σε ένα καλούπι



Λετυμπιώτης: «Παραμένουμε εποικοδομητικοί για θετική κατάληξη στην προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ»

Λετυμπιώτης: «Παραμένουμε εποικοδομητικοί για θετική κατάληξη στην προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ»

Η ε/κ πλευρά παραμένει εποικοδομητική με στόχο η προσπάθεια του ΓΓ να έχει θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επαναλαμβάνοντας πως οι βολιδοσκοπήσεις συνεχίζονται για ενδεχόμενη τριμερή στη Νέα Υόρκη, όπως άλλωστε ανέφερε εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top